147 comments
Avatar Placeholder
Anonymous
Assalamualaikum, pada pagi Jumaat 12.11.2021, dia call saya dan bagitahu yang esuknya (sabtu) dia akan jadi suami orang. I'm Speechless
Avatar Placeholder
Nadia
Saya bru putus cinta sebulan lepas. Gaduh benda yg simple. Dia tuduh saya tak hormat dia. Layan nk xnk. Tahun lepas kitorg penah putus atas sebab yg sama. Tapi saya merayu dekat dia. Mintak peluang. Tapi dia ckp nk kawan2 je. Bila saya dh mula terima hakikat. Sebulan lepas tu dia dtg mintak kembali semula. Disebabkan saya syg lagi. Sya terima dia. Tapi dia kantoi sbb chat dgn bekas ex dia yg lama. Bila sya tnya kenapa buat mcm tu. Dia kata hanya nk sakitkan hati Saya je wktu putus aritu. Tapi saya terima je alasan dia. Tapi bila dh lama sikit. Sya mintak ig pasword dia. Dia marah2 saya. Sedangkan selama ni kami mmg kongsi pasword ig fb. Ttibe dia tuka tak bgitahu. Last2 saya dpt thu dia follow ex dia dekat ig. Dan ex dia Block saya dekat ig. Dh tahun ni. Kami putus atas sebab yg sama. Dia kata saya xberubah perangai. Padahal saya dh cuba jdi yg terbaik utk dia. Dia maki2 saya. Bila sya dh tak tahan dn mintak putus. Dia ckp okay. Dan bru2 ni saya nmpk dia post gmba ex dia dekat ig em. So selama ni bila sya tanya ad chat dgn ex lagi ke. Dia ckp tak maknanya dia tipu lah em. Patutlah benda kecik dia besarkan. Cari salah saya. Serius saya syg sgt2. 5 tahun kami bercinta. Dulu dia byk kali kantoi chat pompuan lain. Semua saya terima je. Bagi peluang. Last2 dia kembali kepada ex dia yg lama hm. Sekarang saya cuba untuk lupakan dia. Bia org buat kita mcm2. Allah ada. Doa byk2. Harap terus tetap tabah hadapi ujian ni.
Avatar Placeholder
Angga
Assalamuallaikum saudaraku. Saya Angga dari Indonesia. Semua yang saudara katakan membuma hati saya. Alhamdulillah saya terlahir sebagai Islam namun belum benar diri ini menjalankan islam. Sedikit saya curhat, saya berpacaran 6 tahun lebih bahkan hampir menyentuh 7 tahun. Semuanya berjalan baik baik saja bahkan kita sudah merencanakan masa depan, sampai akhirnya hubungan kita kandas di awal tahun 2021 ini. Pasangan saya memutuskan hubungan ini atas dasat ingin menjadi lebih baik. Sungguh berat hati ini melepaskan dirinya namun setelah beberapa hari berlalu saya berusaha menghilangkan kesediahan saya dan berusaha memantapkan hati saya bahwa Allah rindu dan lebih cinta terhadap saya. Berbagai bacaan agar hati ini kembali ke jalan Allah swt. saya baca dengan maksud agar iman islam saya tetap menyala di balik dosa yang telah saya perbuat, dan Alhamdulillah saya menemui tulisa saudara yang membangkitkan saya. Jujur hati ini masih sakit namun tulisan saudara mengingatkan saya kembali bahwa Allah swt. lah yang telah mengatur semuanya. Jazakallah khairankatsiran. Semoga tulisan saudara menjadi pahala jariyah. Aammiinn.
Avatar Placeholder
MAZLINA
saya juga baru putus seminggu yang lalu setelah sebulan mengenali dia.. padahal masa last jumpa 21/12/20 haritu kami elok saja.. selepas malam tuu dia terus diam seribu bahasa hingga la satu hari saya saya ternampak dia letak gambar ws dgn bekas gf dia.. betapa hancur dan kecewanya hati saya.. mesej semua tak reply.. so saya anggap dia tk ikhlas dengan saya.. saya ambik keputusan untuk undur diri drpd terus rasa sakit dan ditipu oleh bayang2 ex-gf dia .. akhir 2020 adalah pengakhiran segalanya dan saya ingin mulakan 2021 dgn sesuatu yang baru.. now saya dlm fasa untuk bangkit semula setelah seminggu dua dalam kesakitan (meskipun agak susah kerana semua benda sekeliling mengingatkan saya pada dia).. semoga allah kuatkan saya untuk bangkit semula..
Avatar Placeholder
Su
Saya dlm persediaan untuk ditinggalkan . Dia krja jauh sngapore . Since pkp sy mmg x dpt jmpa dia . Bulan 3 tahun dpn ckup lah setahun sy x jmpa dia . Sy brtunang bln 8 haritu . Tp dia tkde , fmly niat dtg mrisik tapi tk sngka brtunang . Dan bnde jd x drancang . Dlm mse 14 hari sy settlekan smuanya . Kami mmg plan nk brtunang bln 3/21 lepas dia balik malaysia . Tp bnde jd awal dlu . Tp 4 hari kami gduh besar .selama 5 tahun brcinta dia x pnh kasar dgn sy. Dia x pnh mrh sy . Cuma skali kantoi chat pmpuan lain dan sy bg dia pluang sbb sygkan dia . Dan skrg dia dgn sy dh lama x jmpa . Dlm kami gaduh 4 hari besar dia ckp dia tk mmpu nk truskan hbungan , tp dia ckp dia syg sy . Sy tk rse dia mmpu hncurkan hbungan smta2 tawar hati melainkan dia ad org lain blkang sy . Kami gduh sbb sy mntk pswrd ig dan fb . Selama ni antra kami tkde rhsia . Lepastu dia tukar pswrd tu . Brkali sy mntk dia tk bg . Akhirnya pda 4 hari lepas sy ugut dia yg snggup ke dia ptus dgn sy smta2 xnk bg . Trus dia marah dia ckp sy ckp bnde bodoh . Dlm 5 tahun frst time dia brkasar dgn sy mcm tu . Trus dia block sy . Dan lepas 4 hari sy pjuk dia td . Dia ckp x dpt truskan sbb dia tkut sy sakit trseksa dan kcewa . Alasan apakah itu ? Sy thu dia ad org lain klau x ,xkan mudah mcm tu dia nk buang sy . Selama ni dia smdri ckp yg dia takit hilang sy . Xpelah sy trima sgalanya . Doakan sy kuat ya .
Avatar Placeholder
Alif Zafran
Saya asyik pelik apa yg perlu buat kalau gf saya asyik merajuk tanpa sebab and tiba² minta putus cinta....saya kene sbr ke
Hide Replies 1
Avatar Placeholder
K
Putuskan saja...tak payah sabar
Avatar Placeholder
nurul
saya juga ditinggalkan tanpa sebab yang munasabah.Dulu saya dan dia hubungan kami sangat bahagia jarang bergaduh dan dia juga lelaki yang sangat baik kepada saya.Dia juga adalah cinta pertama saya kerana dulu saya hanya suka seseorang tapi tidak bercinta.Tetapi disebabkan dia mempunyai ramai kawan perempuan yag rapat dengan dia saya takut nk keluar dengan dia disebabkan kawan perempuan dia.Kawan perempuan dia akan menganggap saya sebagai perampas kawan mereka.Pernah suatu ketika kawan perempuan dia bercerita buruk tentang saya kepada orang lain.Saya berasa malu.Jadi saya bertanya kepada dia tentang kenapa kawan-kawan perempuan dia buat saya macam ini.Tetapi dia tidak percaya dengan kata-kata saya dan menggangap saya tipu.Disebabkan hal ini dia meminta break kepada saya tetapi saya berusaha mempertahankan hubungan ini dan kami pun dah berbaik balik.Namun malang tidak berbau setelah berbaik beberapa bulan dia telah memutuskan hubungan ini tanpa sebarang sebab yang munasabah.Saya begitu tertekan dan agak kecewa kerana selama ini dia sering membalas mesej saya hanya sepatah sahaaja;))))))) Apa-apa pun saya akan menjadikan ini sebagai pengajaran kepada saya walaupun saya masih tidak boleh lupakan dia.......

kepada mereka yang masih dalam fasa move on percaya lah ada lagi jodoh yang terbaik untuk anda semua...percaya diri dan percaya ALLAH
Avatar Placeholder
dayana
Saya baru ditinggalkan hari ini. Sebenarnya sudah seminggu tetapi saya masih in denial. Hubungan kami sangat bahagia, jarang bergaduh dan dia lelaki yang sangat baik. Saya anggap dia sebagai hikmah dari tuhan selepas dikecewakan dengan teruk 2 tahun lalu. Saya amat mempercayai dia adalah yang terbaik untuk saya malah dia sudah datang berjumpa kedua ibu bapa saya dan memberikan saya cincin tanda. Tetapi benarlah, manusia berubah. Dia meninggalkan saya pada hari anniversary kami sendiri. Malah, kami langsung tidak bergaduh, tiada apa-apa tanda. Tiba tiba sahaja dia mengatakan bahawa dia sudah tawar hati dan mendiamkan diri tanpa sebarang penjelasan. Namun saya sudah dapatkan closure saya sendiri kerana saya sedar bahawa tiada guna merayu pada orang yang tidak sudi. Breaking up sucks but staying in a relationship in which you are no longer loved and appreciated is worse. Saya masih punya harga diri. Sedih memang sedih tapi saya tahu saya tidak boleh menyeksa diri sendiri sedangkan sudah jelas dia tidak sayangkan saya. Langsung tiada hormat pada diri saya sehingga tidak beri apa-apa penjelasan seolah saya tidak ada makna pada dirinya. Saya bersyukur tuhan selamatkan saya dari lelaki pengecut dan tidak matang. To those heavy hearts who are reading this, kuatkan hati dan know your worth. Sedikit cliche but it’s the truth. Banyakkan berdoa. Masa untuk kita re-claim diri sendiri dan focus on your own growth.
Avatar Placeholder
anonymous
Saya baru sahaja ditinggalkan malam Jumaat,dan mengetahui kebenaran pada hari Jumaat yang mulia.Semuanya kerana saya terlalu percaya dan termakan kata-kata manis dia sampaikan kalau rasa kopi itu pahit,taruk mulut dia pun boleh sebab manis sangat?.Memang betul orang kata,don't judge a book by its cover.Muka baik sesuci malaikat belum tentu hatinya seputih susu.Bahkan,dia siap boleh pasang 4 orang pada masa yang sama.Memang terkilan.Semuanya berkat dua orang rakan saya siasat hal ini dan wajah sebenar dia terbongkar pada hari itu juga.Semuanya disebabkan memilih wanita yang kaya melebihi wanita yang cerdik.Cinta memang membutakan,apatah lagi harta.Mujur mereka berdua tahu,kalau tidak entah apa jadi pada saya akan datang nanti.Rahmat Allah itu luas.Dia lebih menyayangi saya lebih dari lelaki itu?.

Apa-apapun,ia menjadi satu pengajaran bagi saya sampai bila-bila.
Avatar Placeholder
Aisyah
Alhamdulillah terima kasih untuk artikel ini. Saya sangat memerlukannya. Saya juga baru putus cinta. 5 tahun perkenalan, dia memilih org lain yg baru dikenali selama 2 bulan. Dan selama 2 bulan, rupanya dia curang di blkg saya dgn wanita itu. Saya ingatkan dia putuskan saya hanya kerana kami duduk berjauhan, dan ibunya tidak mahu dgn org yg jauh. Tapi rupa rupanya, dia sudah menjalin hubungan dengan wanita lain. Patut lah semudah itu dia melafazkan kata putus. Sakit dan perit hanya Allah yang tahu. Setiap malam saya nangis, saya tak makan, saya tak boleh tidur. Asalkan tutup mata je, saya duk terbayang dia, kenangan bersama dia. Saya kecewa, sedih, terkilan diperlakukan sebegitu. Adakah saya sudah tiada nilai di mata dia? Alhamdulillah saya mempunyai kawan2 yg supportive, yg selalu mengingatkan saya kepada Allah. Yang banyak memberi kata2 semangat. Dan skrg saya masih di fasa mencuba menerima ketentuan Allah. Walaupun kadang2 saya masih bersedih, tapi perlahan lahan saya cuba untuk bangkit. Saya tahu, saya tak boleh biarkan diri saya terseksa mcm ni. Ini semua ujian drpd Allah agar saya lebih dekat kepada-Nya. Harap semua doakan saya. Saya sedang berusaha utk melupakan dan memperbaiki diri. Saya doakan anda semua juga terus berjuang dan jangan putus asa.
Avatar Placeholder
Aida
Dulu saya kena tinggal mcm tu je.. sb dia dh jadi student usm.. sya kerja kilang..ada la jugak bantu dia dari segi kewangan...sya murung... sya.. sya pernah berjln dlm rumah.. non stop..sampai aruah ibu.. peluk saya.. sambil menangis...aruah bak pula.. membisik ayat alquran..di telinga...sya x bole mkn
.... tido.. x bole bekerja.. tpi kehidupan mesti diteruskan. Sya hidup dan masih menanti dia... walaupun saya tau itu tak mungkin terjadi. Saya menanti sampai saat ini.. hampir30 tahun.. dan saya amat sedar itu satu perbuataan yg sangat bodoh.. kerana dia cinta pertama saya...jadi semua yg di luar sana... jangan jadik macam saya..bangkit dari kesedihan... buktikan pda yg melukakan anda... perbuataan kamu itu tidak menjadi kudis bagi ku..
Avatar Placeholder
Pi
Ya Allah terima kasih atas artikel ni. Betul² mengusik jiwa yg tgh sedih. Betul apa orang cakap. Couple bertahun tahun bkn tiket itu jodoh kite. Dan benda tu betul² jadi pada saya. 2 kali saya di curangi. Kali pertama saya tetap pertahankan. Tapi jadi kali ke 2, saya dah lemah. Tak mampu nak cakap apa. Sedih sgt². Mcm² saya dah rancang utk perkawinan. Saya anggap dia dah berubah. Tapi masih dengan perangai lama dan orang lain. Dia buat saya mcm takde perasaan. Allah je tahu betapa sedih hati saya. Mase awal² terbongkar rahsia mmg saya down sgt. Rase mcm tak perlu hidup dh atas dunia. Takde faedah. Tapi alhamdullilah slow² saya cari artikel² yg boleh naikkan semangat saya. Saya bersyukur Allah selamat kan saya dari org yg salah. Allah turunkan ujian bkn sebab die nak tgk kite kecewa. Tapi Allah sayangkan kita. Kepada yg sedang broken. Anda tak keseorangan. Saya doakan anda semua bangkit dari kesedihan. Doakan saya jumpe jodoh saya ye :') 
Hide Replies 2
Avatar Placeholder
Mas
?????tp sy masih syg die
Hide Replies 1
Avatar Placeholder
Pi
Its okay. Awak kene cuba hadam kan segala ujian yg Allah turunkan. Percaya la cakap saya. Hari demi hari awak akan boleh terima. Niat dalam hati utk berubah dan iklaskan segala yg awak buat. Insha'allah tenang hati tu nanti. Perasaan ni die dtg dan pergi. Mase die dtg tu byk² kan fikir benda lain yg lebih baik :)
Avatar Placeholder
NI
Sudah berapa lama saya dirundung kesedihan kerana hubungan saya dan dia seperti tiada penentu dan tergantung.tapi hati saya sangat mencintai dia walaupun saya sering merasa disakiti dengan perbuatannya.adakalanya dia begitu ambil berat,adakalanya dia acuh tak acuh hingga saya tak tahu siapa saya dalam hatinya.nak bertanya saya perempuan,nanti dikatanya saya perasan sendiri.tapi saya benar2 keliru dengan sikapnya.kadang2 rasa macam nak menyendiri dan pergi jauh dari dia,tapi saya tak mampu.saya terus-terusan menghantar whatsapp tanya khabar pada dia walaupun saya tahu dia tak akan baca sampai seminggu lamanya.tapi saya tahu dia aktif bersosial media.dia banyak merahsiakan macam-macam perkara dari saya.kadang-kadang saya rasa dia datang pada saya bila perlu je.sedangkan saya perlukan perhatian dia.tak dapat kerap,10,15 minit dalam sehari pun saya dah bersyukur.tapi sepanjang perkenalan kami dia tak pernah tanya khabar atau ambil tahu kerap pasal saya.10 patah saya cakap,cuma 2,3 patah je dia jawab.saya tak mahu mendesak sebab saya tahu kerjaya dia macam mana.saya betul2 keliru.seringkali saya berdoa memohon pada Allah agar diberikan petunjuk,namun buat masa ni masih belum dapat jawapan.
Avatar Placeholder
Fadzli
Terima kasih bagaimana sy boleh mendptkan no untuk dihubungi supaya boleh membantu saya terutamanya berkaitan dengan hubungan yg terpisah.
Avatar Placeholder
princess
Saya baru je putus dengan dia petang tadi. Saya sedih sangat sampai terpaksa google macam2 untuk hilangkan sedih, sampai terjumpa artikel ni. Rasa macam segala effort yang sy berikan sebelum ni cuma sia2. Siang malam sy tunggu dia. Dia cuma ada kadang2. Saya faham yang dia mungkin banyak kerja bukan cuma melayan saya. Tapi sy sedih bila dapat tahu dia boleh main game sampai ke subuh setiap hari, tapi tak boleh ws tanya khabar selama berminggu atau berbulan. Saya sgt kecewa sbb kami putus kerana perkara kecil. Bukan sebab orang ketiga atau sebab dia menipu saya ;”(( selama bertahun kami kenal, hanya sebab ni saja kami perlu berjauh ;”(((
Avatar Placeholder
rahsia
Saya seorang lelaki, saya kali pertama menyayangi seseorang wanita ini kerana beliau telah memikat hati saya.. namun dia pernah berkata dia sanggup menunggu saya, tapi kelakuannya tidaklah nampak dia ingin menunggu saya malah dia berhubung dengan ramai lelaki( saya mempunyai social acc beliau kerana die pernah beri pada saya dahulu). Pada suatu hari, dia memberitahu bahawa dia mintak maaf dan dia beritahu dia hanya nak berkawan, ketika itu saya rasa seperti dipermainkan hati ...Hanya Allah sahaja yang tahu....betapa sakitnye hati saya sehinggakan sampai ke harini masih belom boleh untuk lupakan...Saya amat kesal kerana saya sudah terlanjur menyanyagi dia malah dia tidaklah seikhlas untuk menerima saya dalam hidup.... saya kesal kerana saya telah mengenalkan dia kepada parents saya....sampaikan ke hari ni parents saya masih igt saya dengan beliau dan saya x mampu untuk memberitahu perkara tersebut... saya dalam keadaan yang amat sedih.....kadang-kadang x mampu nak berkata-kata... kerana perasaan sayang masih ada tetapi iannya bercampur dengan kecewa yang amatlah dalam.... saya hanya mampu berdoa seperti admin beri nasihat di atas.... dan saya cuba untuk bermuhasabah mungkin ada hikmah dari sebalik perkara ini berlaku .....doakan saya agar saya terus kuat untuk mengharungi dugaan yang saya hadapi dan akan datang.... terima kasih atas nasihat admin dan beri saya peluang untuk luahkan di sesi komen ni ....Maaf dan terima kasih...
Avatar Placeholder
Hmpir bahgia kmbali trluka
Makaseh yaa kak :) artikel ini cukup untuk mmbina dri sya ke arah yng lbih baik dri sblumnyaa.power gila ayat tuu
Avatar Placeholder
Zahariah
Terima kasih atas nasihat tersebut saya percaya Allah hanya uji kita kita cinta lah pada Allah bukan berharap cinta akan tidak pasti
Avatar Placeholder
Elle
Says nak katakan putus contact, bkn jg. Sebabnya sy tgh mengalami salah faham dgn bf. Says dh perli dia yg dia x penuhi janji secara x sengaja kerana ikutkan perasaan marah Dan merajuk. Lepas tu dia pn balas balik dgn perli saya. Says plak jenis sensitif, mudah koyak lah katakan. Kira dia revenge habis habisan kenakan sy balik spaya says fhm dia sakot hati. Sbb bateri dia habis, conversation kami tamat dsitu tanpa pengakhiran. Saya pn xtahu nk balas apa sbb dua2 pn tgh marah. Says cumamampu berdiam Dan tenangkan hati. Berniat hemdak memimta maaf esok. Tetapi x tahulah. Says syg dia tp sbb slalu bergaduh kblakangan ni buat sy Dan dia jd renggang. Bila dia ckpdia nk ajar says psl bnda ni, saya pn sentap. Says dh xtahu nk buat apa. Bingung kecewa sedih smpai ke page ni bru tlerai airmata.
Hide Replies 1
Avatar Placeholder
Kairil
0132734216
Avatar Placeholder
Lina
Allahuakbar. Mengalir air mata tatkala membaca artikel ini. Sangat sempadan dengan situasi saya hadapi sekarang. Saya tidak pernah kecewa dengan cinta, ini pertama kali. Dan melalui pengalaman ini, banyak hikmahnya. Ketika kesakitan, baru tersedar betapa lekanya kita terhadap Allah. Sesungguhnya, setiap perkara yang terjadi itu adalah aturan Allah dan yakinlah, Allah lebih tahu akan urusan yang lebih baik buat kita. Istigfar, dan terus berdoa.
Avatar Placeholder
Saya
Subhanallah Alhamdulillah terimakasih
Avatar Placeholder
Irfan
Terima kasih atas perkongsian ini, saya pun rasa sakit sangat bila putus, lagi2 bila dia lebih kan lelaki yang baru dia kenal, lelaki yang dah ad isteri, saya betul sayang kan dia, memang betul, niat nak halalkn dia, tahun ini nk tunang, tapi tak jadi sebab ini, takpela, saya redha, saya maafkn dia, mungkin saya bukan yang terbaik, sebab tuh hadir lelaki tuh, saya terima benda ini berlaku, saya sayang dia, nak dia bahagia walaupun bukan dengan saya
Avatar Placeholder
Indra Ganie al-Hindi al-Bantani- Bintaro Jaya, Tan
Izinkanlah saya menulis / menebar sejumlah doa, semoga Allaah SWT mengabulkan – KHUSUSNYA TERKAIT JODOH. Aamiin yaa Allaah yaa rabbal ‘alamiin.

Lebih dan kurang saya mohon maaf. Semoga Allaah SWT selalu mencurahkan kasih sayang kepada kaum Muslim : yang hidup dan yang mati, di dunia dan di akhirat. Aamiin yaa Allaah yaa rabbal ‘aalamiin.

PEMBUKA :

اشهد ان لا إله إلا الله وأشهد ان محمد رسول الله

Asyhaduu anlaa ilaaha illallaah wa asyhaduu anna muhammadarrasuulullaah

أَعُوْذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِِْ

A’uudzubillaahiminasysyaithaanirrajiim

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ

اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعٰلَمِيْنَۙ
الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِۙ
مٰلِكِ يَوْمِ الدِّيْنِۗ
اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَاِيَّاكَ نَسْتَعِيْنُۗ
اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيْمَ ۙ
صِرَاطَ الَّذِيْنَ اَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ ەۙ غَيْرِ الْمَغْضُوْبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّاۤلِّيْنَ

Bismillahirrahmaanirrahiim

Alhamdulillaahi rabbil ‘aalamiin,
Arrahmaanirrahiim
Maaliki yaumiddiin,
Iyyaka na’budu wa iyyaaka nasta’iin,
Ihdinashirratal mustaqiim,
Shiratalladzina an’amta alaihim ghairil maghduubi ‘alaihim waladhaaliin

آمِيْن يَا اللّٰهُ يَا رَبَّ العَالَمِيْنَ

Aamiin yaa Allaah yaa rabbal ‘aalamiin.

SHALAWAT

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ.

Bismillaahirrahmaanirrahiim

اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ. حَمْدًا يُوَافِىْ نِعَمَهُ وَيُكَافِئُ مَزِيْدَهُ. يَارَبَّنَالَكَ الْحَمْدُ وَلَكَ الشُّكْرُ كَمَا يَنْبَغِىْ لِجَلاَلِ وَجْهِكَ وَعَظِيْمِ سُلْطَانِكَ

Alhamdulillaahirabbil ‘aalamiin, hamdan yuwaafi ni’amahu, wa yukafi mazidahu, ya rabbana lakal hamdu. Kama yanbaghi lii jalaali wajhika, wa ‘azhiimi sulthaanika.

اللهم صل و سلم و بارك على سيدنا محمد و إخوانه من الانبياء والمرسلين
وأزواجهم والهم و ذريتهم واصحابهم وامتهم أجمعين

Allaahumma shalli wa sallim wa baarik, ‘alaa Sayyidinaa wa Nabiyyinaa wa Maulaanaa wa Maulaanaa Muhammadin wa ikhwaanihii minal anbiyaa-i wal mursaliin, wa azwaajihim wa aalihim wa dzurriyyaatihim wa ash-haabihim wa ummatihim ajma’iin.

Ya Allaah, berilah shalawat serta keselamatan dan keberkahan, untuk junjungan, nabi dan pemimpin kami Muhammad SAW dan saudara-saudaranya dari para Nabi dan Rasul, dan istri-istri mereka semua, keluarga mereka, turunan-turunan mereka, dan sahabat-sahabat dari semua Nabi dan Rasul, termasuk Sahabat-Sahabatnya Nabi Muhammad semua dan semua yang terkait dengan Nabi Muhammad SAW.

RAGAM DOA

اللَّهُمَّ اِنَّا
نَسْئَلُكَ بِأَنَّ لَكَ الْحَمْدَ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ الْمَنَّانُ بَدِيعُ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضِ يَا ذَا الْجَلاَلِ وَالإِكْرَامِ يَا حَىُّ يَا قَيُّومُ
اللَّهُمَّ اِنَّا نَسْئَلُكَ الْجَنَّةَ
وَ نعوذبك
بِكَ مِنَ النَّارِ

Allaahumma innaa nas-aluka bi-anna lakal hamda, laa ilaha illa anta al-mannaan badii’us samaawaati wal ardhi, yaa dzal jalaali wal ikram, yaa hayyu yaa qayyum. Allahumma innaa nas-alukal jannata wa na’uudzubika minannaar.

Ya Allaah, kami meminta pada-Mu karena segala puji hanya untuk-Mu, tidak ada sesembahan yang berhak disembah kecuali Engkau, Yang Banyak Memberi Karunia, Yang Menciptakan langit dan bumi, Wahai Allaah yang Maha Mulia dan Penuh Kemuliaan, Ya Hayyu Ya Qayyum –Yang Maha Hidup dan Tidak Bergantung pada Makhluk-Nya. Ya Allaah, kami memohon kepada Engkau surga, dan berlindung kepada Engkau dari neraka.

اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلَّا بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَلَا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

ALLAAHU LAA ILAAHA ILLA HUWAL HAYYUL QAYYUUMU. LAA TA’KHUDZUHUU SINATUW WA LAA NAUUM. LAHUU MAA FISSAMAAWAATI WA MAA FIL ARDHI. MAN DZAL LADZII YASYFA’U ‘INDAHUU ILLAA BI IDZNIHI. YA’LAMU MAA BAINA AIDIIHIM WA MAA KHALFAHUM. WA LAA YUHITHUUNA BI SYAI-IN MIN ‘ILMIHII ILLAA BI MAASYAA-A. WASI’A KURSIYYUHUSSAMAAWAATI WAL ARDHA. WA LAA YA-UDHUU HIFZHUHUMAA WAHUWAL ‘ALIYYUL AZHIIM.

Allaah, tidak ada Tuhan (yang berhak atau boleh disembah), melainkan Dia Yang Hidup Kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya). Yang tidak mengantuk dan tidak juga tertidur. Kepunyaan-Nya adalah apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi. Tiada yang dapat memberi syafa’at di sisi Allaah tanpa izin-Nya.

Sesungguhnya Allaah mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan di belakang mereka. Dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allaah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi Allaah meliputi langit dan bumi. Dan Allaah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allaah Maha Tinggi lagi Maha Besar.” (Surat Al-Baqarah ayat 255).

آمِيْن يَا اللّٰهُ يَا رَبَّ العَالَمِيْنَ للَّهُمَّ اِنَّا أَنعوذبك مِنْ عَذَابِ جَهَنَّمَ ، وَمِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ ، وَمِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَالْمَمَاتِ ، وَمِنْ شَرِّ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ

Allaahumma innaa na’uudzubika min ‘adzaabi jahannam, wamin ‘adzaabil qabri, wamin fitnatil mahya wal mamaati, wa min syarri fitnatil masiihid dajjal.

Ya Allaah kami berlindung kepada Engkau dari azab Jahannam, siksa kubur, dari fitnah kehidupan dan kematian dan dari keburukan fitnah Al-Masih Dajjal.

ALLAAHUMMAFTAHLII HIKMATAKA WANSYUR ‘ALAYYA MIN KHAZAA INI RAHMATIKA YAA ARHAMAR-RAAHIMIIN.

Ya Allaah bukakanlah bagiku hikmah-Mu dan limpahkanlah padaku keberkahan-Mu, wahai Yang Maha Pengasih dan Penyayang.

رَبِّ إِنِّيْ لِمَا أَنْزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرِ فَقِيْرٌ

RABBI INNII LIMAA ANZALTA ILAYYA MIN KHAIRIN FAQIIR.

Yaa Rabb, sesungguhnya aku sangat memerlukan suatu kebaikan yang Engkau turunkan kepadaku.

Ya Allaah janganlah engkau tinggalkan aku seorang diri dan engkau sebaik-baik dzat yang mewarisi. (QS. Al-Anbiya-i’: 89).

اَللّهُمَّ اغْفِرْلِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَاكَمَارَبَّيَانِيْ صَغِيْرَا

Allaahummaghfirlii waliwaalidayya war hamhumaa kama rabbayaanii shagiiraa.

Wahai Tuhanku, ampunilah aku dan Ibu Bapakku, sayangilah mereka seperti mereka menyayangiku diwaktu kecil.

Ya Tuhan kami, ampunilah aku, kedua orang tuaku, dan sekalian orang-orang mu’min pada hari terjadinya hisab (hari kiamat ). (QS. Ibrahim: 41).

Ya Tuhanku, tunjukilah aku untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapakku dan supaya aku dapat berbuat amal yang saleh yang Engkau ridhai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri. (QS. Al-Ahqaaf: 15).

رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوْ بَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَ يْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَّدُ نْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ

Rabbanaa laa tuzigh qulubanaa ba’da idz hadaitanaa wahab lanaa min ladunka rahmatan innaka antal-wahhaab.

Ya Allaah Tuhan kami, janganlah Engkau sesatkan kami sesudah mendapatkan petunjuk, berilah kami karunia. Engkaulah Yang Maha Pemurah. (QS. Ali Imran [3]:8)

اَللّهُمَّ اغْفِرْلِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَاكَمَارَبَّيَانِيْ صَغِيْرَا

Allaahummaghfirlii waliwaalidayya war hamhumaa kama rabbayaanii shagiiraa.

Wahai Tuhanku, ampunilah aku dan Ibu Bapakku, sayangilah mereka seperti mereka menyayangiku diwaktu kecil.

رَبَّنَا وَٱجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَآ أُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَ

Rabbanaa waj’alnaa muslimaini laka wa min dzurriyyatinaa ummatam muslimatal laka.

Ya Tuhan, jadikanlah kami berdua orang yang tunduk patuh kepada-Mu, dan jadikanlah pula keturunan kami umat yang tunduk patuh kepada-Mu.

رَبَّنَا غْفِرْلَنَا وَلِوَالِدِيْنَ وَلِجَمِيْعِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ أَلْأَ حْيَآءِمِنْهُمْ وَاْلأَ مْوَاتِ, اِنَّكَ عَلَى قُلِّ ثَيْءٍقَدِيْرِ

Rabbanaghfir lana wa li walidiina wa li jamii’il-muslimiina wal-muslimaati wal-mu’miniina wal-mu’miniati al-ahyaa-i minhum wal amwaat innaka ‘ala qulli syai- in qadiir.

Ya Allaah ya Tuhan kami, ampunilah segala dosa kami dan segala dosa orang tua kami, dan bagi semua Muslim lelaki dan Muslim perempuan dan mu’min lelaki dan mu’min perempuan, yang masih hidup maupun yang sudah mati. Sesungguhnya Engkau Zat Yang Maha Kuasa atas segala-galanya.

Ya Allaah, terimalah amal saleh kami, ampunilah amal salah kami, wujudkanlah niat kami, rahasiakanlah cela kami, mudahkanlah urusan kami, lindungilah kepentingan kami, ridhailah kegiatan kami, angkatlah derajat kami dan hilangkanlah masalah kami.Sekarang dan selamanya.

Ya Allaah, berilah kami kesanggupan dalam menjalani berbagai ragam / corak kehidupan ini. Berilah impahkan Kasih Sayang-MU kepada kami, sehingga kami bisa mengambil hikmah dalam setiap kejadian yang selalu membawa kebaikan buat kami. Sekarang dan selamanya.

Ya Allaah, tetapkanlah kami selamanya menjadi Muslim, tetapkanlah kami selamanya dalam agama yang kau ridhai – Islam, tetapkanlah kami selamanya menjadi umat dari manusia yang paling engkau muliakan – Sayyidinaa wa Nabiyyinaa wa Maulaanaa Muhammad Shallallaahu’alaihi wa aalihi wa shahbihi wa ummatihi, wa baraka wassallam.

اللَّهُمَّ
اِنَّا نَسْئَلُكَ إِيْمَانًا لَا يَرْتَدُّ وَنَعِيْمًا لَا يَنْفَدُ وَقُرَّةُ عَيْنٍ لَا تَنْقَطِعُ وَمُرَافَقَةَ نَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي أَعْلَى
جنة الْخُلْدِ

Allaahumma innaa nas-aluka iimaanan laa yartaddu wa na’iiman laa yanfadu wa qurrota ‘ainin laa tanqathi’u wa muraafaqata nabiyyika Muhammadin shallallaahu ‘alaihi wa sallam fii a’laa jannati khuldi.

Ya Allaah, kami memohon kepada-Mu keimanan yang tidak pernah berbalik kepada kekufuran; kenikmatan yang tidak pernah habis; cindera mata kebahagiaan yang tiada berakhir dan kenikmatan untuk dapat mendampingi Nabi Muhammad SAW di dalam surga yang paling tinggi nan kekal abadi. (Imam Nawawi Al-Bantani dalam Kitab Nasha’ihul ‘Ibad).

اَللّٰهُمَّ اِنَّا نَسْئَلُكَ سَلاَمَةً فِى الدِّيْنِ وَالدُّنْيَا وَاْلآخِرَةِ وَعَافِيَةً فِى الْجَسَدِ وَصِحَّةً فِى الْبَدَنِ وَزِيَادَةً فِى الْعِلْمِ وَبَرَكَةً فِى الرِّزْقِ وَتَوْبَةً قَبْلَ الْمَوْتِ وَرَحْمَةً عِنْدَ الْمَوْتِ وَمَغْفِرَةً بَعْدَ الْمَوْتِ. اَللّٰهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا فِىْ سَكَرَاتِ الْمَوْتِ وَالنَّجَاةَ مِنَ النَّارِ وَالْعَفْوَ عِنْدَ الْحِسَابِ

Allaahumma innaa nas’aluka salaamatan fiddiini waddun-yaa wal akhirati wa ’aafiyatan fil jasadi wa ziyaadatan fil ‘ilmi wabarakatan firrizqi wa taubatan qablal mauti, wa rahmatan ‘indal mauti, wa maghfiratan ba’dal maut. Allahuma hawwin ‘alainaa fii sakaraatil mauti, wannajaata minannaari wal ‘afwa ‘indal hisaab.

Ya Allaah, sesungguhnya kami memohon pada-Mu keselamatan dalam agama, dunia, akhirat, kesejahteraan/kesehatan jasmani, bertambah ilmu pengetahuan, rezeki yang berkat, diterima taubat sebelum mati, dapat rahmat ketika mati dan dapat ampunan setelah mati. Ya Allah, mudahkanlah kami pada waktu sekarat dan selamatkanlah kami dari api neraka serta kami mohon kemaafan ketika dihisab.

اللَّهُمَّ
اِنَّا نَسْئَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِي الدِّيْنِ وَ الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ

ALLAAHUMMA INNAA NAS-ALUKAL ‘AFWA WAL ‘AAFIYAH FID DIINI WAD DUN-YA WAL AAKHIRAH.

Ya Allaah kami berharap kemaafan dan himpunan kebaikan dalam agama, dunia dan akhirat.

Allaahumma inna nas aluka husnul khaatimah wa na’uudzubika min suu ul khaatimah.

Ya Allaah, sesungguhnya kami memohon pada-Mu akhir yang baik dan berlindung dari akhir yang buruk.

Allaahuma inna nas’aluka ridhaka waljannata wana’uudzubika min shakhkhatika wannaar.

اَللّهُمَّ اخْتِمْ لَنَا بِاْلاِسْلاَمِ وَاخْتِمْ لَنَا بِاْلاِيْمَانِ وَاخْتِمْ لَنَا بِحُسْنِ الْخَاتِمَةِ

Allaahummakhtim lanaa bil-islaami wakhtim lanaa bil-iimaani wakhtim lanaa bi husnil khaatimati.

Ya Allaah, akhirilah hidup kami dengan Islam, akhirilah hidup kami dengan membawa iman, akhirilah hidup kami dengan husnul khaatimah.

اللهم إنا نسئلك رضاك والجنة
ونعوذبك من سخطك والنار

Allaahuma innaa nas-aluka ridhaaka waljannata wana’uudzubika min shakhkhathika wannaar.

Ya Allaah, sesungguhnya kami mohon keridhaan-Mu dan surga, kami berlindung kepada-Mu dari kemurkaan-Mu dan siksa neraka.

اللَّهُمَّ أَصْلِحْ لَنا دِيْنَنَا الَّذِي هُوَ عِصْمَةُ أَمْرِنا وَأَصْلِحْ لنا دُنْيَانا الَّتِي فِيهَا مَعَاشُنَا وَأَصْلِحْ لنا آخِرَتنا الَّتِي فِيهَا مَعَادُنا وَاجْعَلِ الْحَيَاةَ زِيَادَةً لنا فِي كُلِّ خَيْرٍ وَاجْعَلِ الْمَوْتَ رَاحَةً لنا مِنْ كُلِّ شَرٍّ

Allaahumma ashlih lanaa diinanal ladzii huwa ‘ishmatu amrina Wa ashlih lanaa dun-yaanal latii fii haa ma’asyunaa. Wa ashlih lanaa aakhiratanal latii ilaihaa ma’aadunaa. Waj’alil hayaata ziyadatan lanaa fii kulli khairin. Waj’alil mauta raahatan lanaa min kulli syarrin

Ya Allaah, perbaikilah agama kami karena itulah pedoman untuk urusan kami, Dan perbaikilah dunia kami karena itulah kehidupan kami. Dan perbaikilah akhirat kami karena itulah tujuan kami. Jadikanlah hidup kami sebagai tambahan kebajikan. Jadikanlah mati kami sebagi istirahat dari segala keburukan.

أَللَّهُمَّ ادْفَعْ عَنَّا اْلغَلاَءَ وَالْبَلاَءَ وَالْوَبَاءَ وَالْفَحْشَاءَ وَلْمُنْكَرَ وَالسُّيُوْفَ اْلمُخْتَلِفَةَ وَالشَّدَائِدَ وَالْمِحَنَ مَا ضَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ, مِنْ بَلَدِنَاخَآصَّةً وَمِنْ بُلْدَانِ اْلمُسْلِمِيْنَ عَامَّةً, إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرِ. غَفَرَ اللهُ لَنَ وَلَهُمْ, بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

Allaahummaadfa’ ‘annal-ghalaa a wal balaa a wal wabaa a wal fahsyawa a wal-munkara was-suyufal-mukhtalifata wasy-syadaa-ida wal-mihana maa zhahara minha wa maa bathana, min baladinaa khaashatan wa min buldanil-muslimiina ’ammatan, innaka ‘ala kulli syai-in qadiir. Ghafarallaahu lana wa lahum birahmatika yaa arhamar-raahimiin.

Ya Allaah yang menghilangkan segala ‘bebendu’ (penderitaan / kesengsaraan), cobaan, kesusahan, kejelekan, kemungkaran, kekeliruan yang bermacam-macam, kesedihan, cobaan yang tampak serta cobaan yang tidak tampak dari negeri kami khususnya, dan umumnya dari negeri-negeri kaum Muslim, sesungguhnya Engkau Ya Allaah Maha Kuasa atas segala sesuatu. Allaah memberikan ampunan bagi kami dan mereka semua dengan Rahmat-MU Ya Allaah, wahai Zat Yang Maha Rahiim

Ya Allaah, curahkanlah segala kasih sayang-Mu ke seantero semesta – khususnya kepada kami, keluarga kami, bangsa kami, negara kami dan umat seagama kami. Sekarang dan selamanya.

Ya Allaah, lindungilah / bebaskanlah seantero semesta dari segala musibah – khususnya kepada kami, keluarga kami, bangsa kami, negara kami dan umat seagama kami. Sekarang dan selamanya.

Ya Allaah, curahkanlah kami rezeki yang barakah, salamah dan karamah. Jika di langit, turunkanlah. Jika di bumi, keluarkanlah. Jika sulit, permudahlah. Jika jauh, dekatkanlah. Jika dekat, satukanlah. Jika sedikit, banyakkanlah. Jika haram, sucikanlah sekaligus halalkanlah. Sekarang dan selamanya.

Ya Allaah. Berilah kami kesehatan yang prima, kecerdasan yang serba bisa, kekuasaan yang menjaga, kekayaan yang berlipat ganda, pasangan yang sempurna dan keturunan yang berguna. Sekarang dan selamanya.

اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ مِنْ خَيْرِ مَا سَأَلَكَ مِنْهُ نَبِيُّكَ مُحَمَّدٌ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، وَنَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا اسْتَعَاذَ مِنْهُ نَبِيُّكَ مُحَمَّدٌ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، وَأَنْتَ المُسْتَعَانُ، وَعَلَيْكَ البَلَاغُ، وَلَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ

Allaahumma innaa nas-aluka min khairi maa sa-alaka minhu nabiyyuka muhammadun shallallaahu ‘alaihi wa aalihi wa shahbihi wa ummatihi wa baraka was sallam wa na’uudzu bika min syarri mas ta’aadzaka minhu nabiyyuka muhammadun shallallaahu ‘alaihi wa aalihi wa shahbihi wa ummatihi wa baraka was sallam wa antal musta’aanu wa ‘alaikal balaaghu wa laa hawla wa laa quwwata illa billaahi.

Ya Allaah, sesungguhnya kami memohon kepada-Mu sebaik-baik apa yang pernah diminta oleh Nabi-Mu Muhammad Shallallaahu ‘alaihi wa aalihi wa shahbihi wa ummatihi wa baraka was sallam, dan kami berlindung kepada-Mu dari marabahaya yang Nabi-Mu Muhammad Shallallaahu ‘alaihi wa aalihi wa shahbihi wa ummatihi wa baraka was sallam pernah berlindung kepada-Mu darinya, Engkaulah tempat meminta pertolongan dan Engkau pula yang menyampaikan, tiada daya dan upaya kecuali dengan pertolongan-Mu.

DOA MOHON JODOH (UMUM) :

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَا جِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَا جْعَلْنَا لِلْمُتَّقِيْنَ إِمَامًا

Rabbana hablana min azwaajina, wa dzurriyyatina qurrata a’yuniw, waj’alna lil muttaqiina imaamaa.

Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami jodoh dan keturunan sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.

رَبِّ لَا تَذَرْنِيْ فَرْدًا وَ أَنْتَ خَيْرُ الْوَارِثِيْنَ

RABBI LAA TADZARNI FARDAN WA ANTA KHAIRUL WAARITSIN.

Ya Allaah, aku mohon cukuplah Engkau saja yang menjadi pemeliharaku di dunia dan akhirat kelak. Dengarkanlah rintihan hamba-Mu yang dhaif ini. Jangan Engkau biarkan aku sendirian di dunia ini maupun di akhirat kelak. Sebab itu menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran. Maka, karuniakanlah aku seorang pasangan yang beriman, supaya aku dan dia dapat membina kebahagiaan / kebajikan hidup ke jalan yang Engkau ridhai. Dan karuniakanlah padaku keturunan yang shaalih.

Ya Allaah. Jika pendampingku telah Engkau ciptakan, segera gerakanlah hatinya untuk menujuku, segera pertemukanlah kami dalam sebaik-baiknya pertemuan untuk menuju ridha-Mu. Karena Engkaulah yang berhak atas hati hamba-hamba-Mu. Dan Engkau jua yang kuasa membolak -balikannya.

Ya Allaah bila dia jauh, segera dekatkanlah, segera eratkan hati kami dalam ikatan karena-Mu, segeralah tautkan hatiku dengan hatinya yang sama-sama mengharap dan mendamba sebuah keinginan menuju ridha-Mu.

Ya Allaah, Yang Maha Pecinta Pemilik Cinta Sejati. Jika cintaku kau ciptakan untuk dia, segeralah tabahkan hatinya, segeralah teguhkan imannya, segeralah tegarkan penantiannya.

Ya Allaah, Sang Pemilik Hati. Jika hatiku Engkau ciptakan untuk dia, segeralah penuhi hatinya dengan kasih-Mu, segeralah terangi langkahnya dengan cahaya-Mu, segeralah limpahkan kelapangan di kalbunya dengan kesabaran, segeralah temani dia dalam kesepian.

Ya Allaah, tiada tempat ku bersandar selain kepada-Mu, kutitipkan cintaku pada-Mu untuknya, kutitipkan sayangku pada-Mu untuknya, kutitipkan rinduku pada-Mu untuknya. Segeralah mekarkan cintaku bersama cintanya, segeralah satukan hidupku dan hidupnya dalam cinta-Mu.

Ya Allaah, aku yakin bila saatnya sudah menghampiri, pasti kebahagiaan itu aku dapati, mohon segeralah beri aku kekuatan dan kesabaran dalam penantianku ini.

Ya Allaah, segeralah kirimkan dia yang dapat membawa kebaikan, baik bagi duniaku, akhiratku dan agamaku, agar kami segera sama-sama berjamaah untuk tetap menuju-Mu, segera bimbinglah hati kami, segeralah kuatkan hati kami. Segera penuhilah dengan kasih sayang-Mu.

DOA LELAKI MOHON JODOH :

Rabbi hablii milladunka zaujatan thayyibatan akhtubuhaa wa atazawwaju bihaa wa takuunaa shhahibatal lii fid diini wa dun-ya wal aakhirah

“Ya Rabb, berikanlah kepadaku istri yang terbaik dari sisi-Mu, istri yang aku lamar dan nikahi dan istri yang menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia dan akhirat”.

Allaahumma inni as-aluka zaujatan hasanatan jamiilatan kaamilatan wa tsabbit qalbahaa iimaanan bika wa birasuulika fid dun-ya wal aakhirah.

DOA PEREMPUAN MOHON JODOH :

RABBI HABLII MILLADUNKA ZAUJAN THAYYIBAN WAYAKUUNA SHAAHIBAN LII FIDDIINI WADDUNYAA WAL AAKHIRAH.

“Yaa Rabb, berikanlah kepadaku suami yang terbaik dari sisi-Mu, suami yang juga menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia & akhirat”.

PENUTUP

Tuhan kami, berilah kami kebahagiaan di dunia dan kesejahteraan di akhirat, dan hindarkanlah kami dari siksaan neraka serta masukanlah kami ke surga bersama orang-orang baik.

Rabbanaa taqabbal minna innaka antassamii’ul aliimu wa tub’alainaa innaka antattawwaaburrahiim. Washshalallaahu ‘alaa sayyidinaa wa nabiyyinaa wa maulaanaa muhammadin wa ‘alaa aalihi wa shahbihi wa ummatihi wa baraka wassallam.

Tuhan kami, perkenankanlah do’a-do’a kami, karena sesungguhnya Engkau Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkau Maha Menerima taubat dan Maha Penyayang. Shalawat, salam dan berkah semoga dilimpahkan kepada junjungan, nabi dan pemimpin kami Muhammad s.a.w, atas keluarganya, sahabatnya dan umatnya semuanya.

HASBUNALLAAH WANI’MAL WAKIIL NI’MAL MAULA WANI’MAN NASHIIR.

Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung, Dia adalah sebaik-baik Pelindung dan sebaik-baik Penolong.

Subhana rabbika rabbil ‘izzati, ‘amma yasifuuna wa salamun ‘alal anbiyaa-i wal mursaliin, walhamdulillahirabbil ‘aalamiin.

Aamiin yaa Allaah yaa rabbal ‘aalamiin.

Ganie, Indra – Bintaro Jaya, Tangerang Selatan, Banten, Indonesia
Avatar Placeholder
Ahmad syafiq
Thank you
Avatar Placeholder
salihin
terime kasih ats perkongsian artikel..bile saya baca..hati sy rse tenang..mungkin btol..sy telah menganggap dia la dunia..diala nyawa saya yang memberi semnagat kepada sy selama 5 tahun bercinta..mcam2 telah kami lalui bersama dari jalan kaki ke naik motor dan juga hingga adenya kereta..tapi dunia yang saya sangkakan bagai syurga tibe2 menjadi kelam bile die tibe2 bgitau si dia tawar ati dgn saya..selama sy bercinta say tak pernah sekali menduakan ataupon mencari perempuan lain..semua saya buat ats niat sy nk jaga n bahagiakan si dia..si dia terus menghukum saya tnpe cube untuk memberi saya pilihan..bermcam2 telah sy lakukan utk selamatkan hubungan ni..tapi si dia mcam sudah berputus asa...jujur saya terasa hati..jujur sy kecewa..segala memori..usaha yang saya buat seolah2 menjadi sia2..bukanla saya berniat utk melukan hati si dia..sekiranya ade salah..sy akn cube sedaya upaya menyelesaikan ats niat saya sygkan die..saya sygkan hubungan ni..tp..sy paham..si dia dah takde hati kt saya..n telah membuang saya..betapa hancurnye ati ini..mmg ada kalanya saya cube untuk senyum..tapi senyuman tu hnye sbgai luaran untuk menutup segala kesakitan yg saya lalui..saya tau ape yg saya lalui tidakla seberat pasangan lain di luarsane..tpi bg saya..ia memberikan kesan yg besar terhadap diri saya..sejujurnya saya tak kuat..ada kalanya rindu datang terutamanya sebelom tidur and sewaktu bngon pagi..rse kehilngan membuatkan ati saya hibs..dan merasakan kemana hilangnya hati saya..sya mohon seiapa yang membaca ..dapat mendoakan saya supaya sy tros kuat menghadapi ujian ni..
Hide Replies 2
Avatar Placeholder
Lelaki setia
Sama macam sy bro..hmpir sebijik smuanya..5thun jaga die..last2 die tawar hati..dan dpt tahu die buka hati die utk lelaki lain dan tlh berhubung lama tanpa pengetahuan diri ini..sungguh kelam rase dunia ni..sgt menyayangi si die..sgt mencintai si dia..setia hnya utk die..tp ini yg sy dapat..pengakhiran yang xpernah sy bygkn..doakan utk diri ini jgk bro..terase dunia ini kejam..moga diriku dan org2 yg sme situasi dgn diri ini kuat hadapi smua ini..amin
Hide Replies 1
Avatar Placeholder
ifah
Sy pula 7tahun bercinta . bermacam dugaan sy lalui bersama dia , dia setia sy juga setia . punca putus dgn dia sbb sy ajak dia kawin utk halalkan hubungan kami yg terlalu lama bercinta . malah dia nekad putuskan hubungan ni tanpa berfikir ke depan . mudahnya dia buat keputusan mcm tu . sy sangat sedih dan kecewa knape diuji mcm ni . hmmm doakan sy utk terus kuat . redha dgn ujian Allah . terlalu sedih utk sy kongsikan . pada Allah sy meminta petunjuk . amin .
Load More 30View All 147